Nyttige tips ved flom og vannskader
Telemark og omegn er på nytt rammet av store nedbørsmengder som har ført til omfattende flom og vannskader på bygninger, hageanlegg og infrastruktur.
Takstnett sender nå beredskap for å bistå forsikringsselskapene og de som er rammet av hendelsen.
Vi har noen nyttige tips å dele, og som alle kan følge for å redusere skadeomfanget mest mulig.
Foto: Jens Hammer, Telen – Flom i Høybødalen
Flytt innbo opp fra kjelleren dersom mulig:
Hvis det er trygt, flytt verdifulle gjenstander og møbler opp fra kjelleren for å redusere risikoen for skader. Dersom møblene settes på et underlag som ikke tåler vann, legg plast eller isopor under, så slipper man skade på underlaget. Dersom ikke det er mulig å flytte møblene, prøv å klosse dem opp slik at de ikke står i vann.
Unngå å tømme kjelleren for vann mens grunnvannet er høyt:
Dersom kjelleren er full av vann, ikke pump ut vannet mens grunnvannet fortsatt er høyt. Dette kan skade bygningens strukturelle konstruksjoner og føre til skader på grunnmuren. Når det er høyt grunnvann så balanseres trykket inne i huset når det er vann i kjelleren, og å fjerne vannet for raskt kan gjøre mer skade enn nytte.
Selvhjelp ved mindre vannskader:
Hvis det er mindre mengder vann, kan man gjøre en del selv for å begrense skadeomfanget. Dette inkluderer å rive berørte gulv og kappe vegger 50-60 cm over vannlinjen som er skadet på grunn av kapillærsug i materialene. Riv for øvrig minst mulig og unngå å gå løs på dyre bygningsdeler som bad, da dette vil kreve en faglig vurdering.
Lufting fremfor oppvarming:
Forsøk å lufte ut rommene så mye som mulig, men ikke bruke varmeovner, varmevifter, varmekabler osv. Mugg og sopp trives bedre i varme og fuktige omgivelser, og da kan mer varme gjøre vondt verre. For å sikre best mulig tørking bør man unngå å skru på varme, men heller lufte og få best mulig gjennomtrekk.